top of page
Keresés
  • info681389

Mi fán terem a VR? - 5 terület, ahol alkalmazható a VR-technológia

Frissítve: 2019. nov. 8.


Virtuális valóság, vagy röviden a VR (Virtual Reality) napjaink legnépszerűbb kifejezése közé tartozik a technológia csodálatos világában. Hogy mi is az a VR? A válasz a nevében rejlik: megtapasztalni egy olyan világot, amely még nem is létezik. A virtuális valóság nem csupán látványosság, megtapasztalhatjuk a 3D-s világot és kölcsönhatásba léphetünk vele, egy fejre helyezhető kijelzővel, és valamilyen irányítófelülettel. Meggyőz minket arról, hogy testben és lélekben is abban a világban vagyunk. A filmek és a könyvek is egy ilyen kitalált valóságok, ám ezek nem változnak a cselekedeteidnek következményeképpen.


A VR technológiát nem csak játékokra használják.

Hogy miért kerül egyre nagyobb reflektorfénybe a VR?

Az elmúlt években kifejlesztett eszközök sokasága már a piacon van, ami azt jelenti, hogy az elkövetkezendő időszak során könnyedén a virtuális valóságba csöppenhetsz Te is. Ahogy a VR körüli őrület egyre nő, az általa adott élmény is egyre nagyobb lesz. A hangsúly nyilvánvalóan a játékokra és a gamer közösségekre helyeződnek. A VR-technológiának sok más felhasználási területe is van, valószínűleg ez csak egyre inkább bővülni fog a jövőben. Íme, néhány:


Az új gamer korszak.

1. Szórakoztatóipar

A játékokat már régóta szinte mindenki elemzi, a VR-t még nem, pedig potenciáljáról jóval többet lehetne beszélni. A szórakoztatás más területein is kiaknázhatóak a virtuális valóságok adta lehetőségek. A 3D/4D filmeket már élvezhetjük a moziban, de az innovatív eszköz segítségével még jobban elmerülhetünk. Nem mindegy, hogy nagyképernyőn nézel egy filmet, vagy éppen ott vagy benne. A sportrajongóknak is nagyszerű lehetőségekkel szolgál a szuperkütyü. Gondolj csak bele, milyen érzés lenne a kanapédon ülve megtapasztalni a meccs élőben való megtekintésének élményét. Otthoni beszerzésre még kissé drága ez a technológia, sőt további negatívum, hogy kevés játékra fejlesztettek még ki ilyen eszközökön használható verziót. Ennek ellenére egyre több helyen nyílik lehetőségünk kipróbálni ezt a technológiát, úgy mint nálunk. Számos virtuális játékokkal várunk. Sőt külső helyszínre is kitelepülünk, Magyarországon belül vállaljuk eszközeink kiszállítását is! Béreld ki a teljes gépparkot és biztosíts élményekkel teli szórakozási lehetőséget minél több látogatónak a rendezvényeden az ország bármely területén.


A VR lassan felváltja a katalógusokat.

2. Vásárlás

A mai világban szinte mindenki ismeri az online vásárlás adta lehetőségeket, de ha gyakorlatilag körbejárhatnánk az üzleteket, fejleszthetnénk az online vásárlás élményét. Úgy véljük, hamarosan az online katalógusokat nem kell naphosszat bújnunk, mert a VR a nappaliba hozza a vásárlás élvezetét, sőt, még a barátainkat is magunkkal vihetjük. A legnagyobb online ruhakereskedők nagy valószínűséggel ki fogják használni hamarosan ezt a lehetőségét is.


Hatékonyabb tanulás.

3. Oktatás

Az innováció adta lehetőségek forradalmasíthatják az oktatást is. Korosztálytól függetlenül a diákok részt vehetnek különböző „terepgyakorlatokban”, amelyek sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a tanulási folyamatot. A virtuális gyakorlatok és valós idejű visszajelzések játékossá és élményszerűvé teszik a feladatokat, ezzel motiválva a diákokat a tanulásra illetve a gyakorlásra. Noha a digitális tanterv oktatása továbbra is széles körben elterjedt, még néhány évbe telik, amíg a VR bekerül az iskolákba. De ha már oktatás, ne felejtsük el a vezetési oktatást sem. A veszélyes helyzetek kezelése biztonságos körülmények között végezhető el. Az autóvezetés nehezebb technikáit addig gyakorolhatjuk, amíg azok rutinszerűvé nem válnak. A VR szemüveg szerepet játszhat még a katonai kiképzésben is. Megtanulható a fegyverek használata és különféle repülőgépek vezetése.


Nem csak képekről láthatjuk a történelmet.

4. Múzeumok

VR technológia sokféle kulturális látványosságot hozhat életünkbe. A technológia egy nap alatt azonnali látogatóvá teszi számunkra a párizsi Louvret, az athéni Akropoliszt vagy a New York-i Guggenheimet. A virtuális környezetben aktív kapcsolatban lehetünk egy objektummal, egy műalkotással. Már Magyarországon is találunk több példát a különböző technológiákkal való kezdő kísérletezésekre, ilyen volt például a Magyar Nemzeti Múzeum Életre kelt avarok című kiállítása is, amely egy nemzetközi projekt keretein belül valósult meg.


Gyógyítástechnológiában is jelen van.

5. Orvostudomány

A VR használata az egészségügyben is kiszélesíti a határokat, és jóval hasznosabb, mint minden más területen. Az intézmények számítógéppel létrehozott képeket használhatnak a diagnózishoz és a kezeléshez. Így a páciens anatómiájának háromdimenziós változatát jeleníti meg CT-vizsgálatok és ultrahangképek alapján. Ezek a modellek segítenek megtalálni a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszert a daganatok lokalizálására, és akár szimulációk segítségével felkészülhetnek is az eltávolítási folyamatra. Ezenkívül a virtuális valóság költséghatékony és tapasztalati módszer lehet a rehabilitáció számára. Továbbá terápiás megoldást is nyújthat, a nagyobb stresszben szenvedő emberek számára, például PTSD (poszttraumás stressz zavar), pánikroham vagy fóbia. Az emberek a VR segítségével biztonságos és ellenőrzött körülmények között kölcsönhatásba léphetnek félelmükkel.


Nincs megállás - már nem határ a csillagos ég se

Végtelenségig lehetne sorolni a VR-ben rejlő lehetőségeket a játékokon túl. Ahogy fejlődik, ez a technológia új bővül tovább a felhasználhatóság köre is, el sem tudjuk képzelni, hogy mi várható a jövőben még. A VR tökéletes hátteret kínál új világok és utak megnyitásához. Az árak pedig folyamatosan csökkennek, így hamarosan bárki, aki álmodott róla hazaviheti. 2020-ra körülbelül 1500%-os növekedést jósolnak az eladások értékében. Számos cég is rákattant a virtuális valóság lehetőségeire, így egyre több céges rendezvény kelléke. Tegye Ön is különlegessé rendezvényét, rendelje meg kitelepülésünket és mi házhoz visszük a VR egyedülálló élményét!


VR: a végtelen lehetőségek tárháza


Összegezve: bátran kijelenthetjük, hogy a VR fejlesztésének lehetőségeiben nem léteznek korlátok. Ez nem csak a szórakozás eszköze, bár itt debütál leginkább. A felhasználási területeket még fel kell fedezni, de az alkalmazott technológia fejlődik, és a VR fejlesztése tovább menetel előre.

203 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page